Δημοπρατήθηκε, στις 16 Απριλίου 2008, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του νέου λυκείου Φιλύρου και ήδη ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος.

Το νέο λύκειο Φιλύρου, που με την κατασκευή του θα ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, είναι προκατασκευασμένου τύπου και εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας θα έχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις, εργαστήριο, βιβλιοθήκη και αίθουσα Η/Υ. Ο προϋπολογισμός μελέτης είναι της τάξης του 1 εκατομμυρίου Ευρώ.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης τόνισε: «Άλλο ένα σχολείο αρχίζει να κατασκευάζεται στο δήμο μας και μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στο στόχο για επίλυση του προβλήματος έλλειψης σχολικών αιθουσών. Το Λύκειο Φιλύρου -το οποίο από την προ διετίας ίδρυσή του στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα- από την σχολική χρονιά 2009-2010 θα στεγάζεται σε ένα νέο κτίριο με κατάλληλες αίθουσες, εργαστήρια και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες. Η προσπάθεια είναι διαρκής και συνεχίζεται ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή των Γυμνασίων-Λυκείων Χορτιάτη και Ασβεστοχωρίου ενώ υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΣΚ για νέο σχολικό κτίριο στο Ασβεστοχώρι για τις ανάγκες του δημοτικού και του γυμνασίου».