Για "νέα φιλοσοφία", με την οποία προσεγγίζει η χώρα μας την οικονομική διπλωματία, έκανε λόγο, από τη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Δευτέρας 14 Απριλίου 2008, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη (όλο το κείμενο της ομιλίας της μπορείς να το διαβάσεις με ένα κλικ εδώ).
Η υπουργός τόνισε ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι η στροφή προς την οικονομική διπλωματία και η διεύρυνση της προς τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, εκτός Βαλκανίων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κίνα, ο Αραβικός κόσμος, η Ρωσία κ.α., αλλά και η πτυχή της ενεργειακής διπλωματίας".
Όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, από το 2007 εξασφαλίστηκε για πρώτη φορά κονδύλι στον προϋπολογισμό για νέες δράσεις οικονομικής διπλωματίας. Η Ελλάδα διαθέτει 58 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε 87 χώρες και 148 πρεσβείες, γενικά προξενεία, προξενεία και γραφεία συνδέσμου.
Χαρακτήρισε "πρωτοπόρους της νέας εποχής" τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας.
Η κ. Μπακογιάννη μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Μίλησαν, ακόμη, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο γενικός γραμματέας και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων και αναπτυξιακής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και Νίκος Ταχιάος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος επιχειρηματιών από την Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.