Έχουν πέσει όλοι πάνω στο θέμα της ονομασίας. Προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να έχουμε λύση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, 3 Μαρτίου 2008, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, δήλωνε:
«Παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας του δεν έχουν άμεσο ρόλο να διαδραματίσουν στο θέμα της ονομασίας, έχουν ενδιαφέρον για το θέμα, δεδομένου ότι είναι δική μου δουλειά να διαμορφωθεί συναίνεση, καθώς το ΝΑΤΟ λειτουργεί στην βάση της συναίνεσης. Και τα 26 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συμφωνήσουν σε όποια πρόσκληση απευθυνθεί για νέα μέλη στο Βουκουρέστι. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή την διαδικασία υπάρχουν μέλη της Συμμαχίας και επίδοξα μέλη. Και δεν βρίσκονται στην ίδια θέση. Τα μέλη είναι εντός του ΝΑΤΟ, ενώ τα επίδοξα μέλη βρίσκονται ακόμη εκτός. Το θέμα της ονομασίας είναι ένα ζήτημα μεταξύ ενός εδώ και δεκαετίες ισχυρού μέλους της Συμμαχίας και μιας χώρας που επιθυμεί να ενταχθεί. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να το προσέξουν αυτό».
Επανέλαβε ξανά και ξανά, ότι για την ένταξη χρειάζεται συναίνεση κι ότι, για την είσοδο, η κάθε χώρα θα κριθεί χωριστά.
Το απόγευμα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέισι, απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα, δήλωνε: «Το μήνυμά μας και προς τα δυο μέρη είναι να συνεχίσουν να προσπαθούν». Υπενθύμισε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ενθάρρυνε τους ομολόγους της Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι, όταν τους συνάντησε στο Στέιτ Ντιπάρμτεντ πριν δυο εβδομάδες, «να συνεχίσουν να εργάζονται με τον κ. Νίμιτς για να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή συμφωνία» . Πρόσθεσε ότι αυτή εξακολουθεί να είναι η θέση των ΗΠΑ.
Ρωτήθηκε αν η κ. Ράις θα συναντηθεί και στις Βρυξέλλες με τις δύο πλευρές. «Είναι ένα ζήτημα που ανησυχεί όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός φίλος και νατοϊκός σύμμαχος, άρα δεν θα με εξέπληττε εάν το θέμα αυτό προκύψει, με τη μια ή την άλλη μορφή, στη διάρκεια των συναντήσεων στις Βρυξέλλες», τόνισε.
Το βράδυ, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας(οι τρεις μεγαλύτεροι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί), μετέδιδαν -επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές- ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, κατά πάσα πιθανότητα θα μετέβαινε την Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2008, στα Σκόπια, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.
Όσο για τα εντός της Ελλάδος πολιτικά πράγματα, μια δήλωση με σημασία έγινε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου: "Θα στηρίξουμε την κυβέρνηση αν σθεναρά υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις όσα είπε ο κ. Καραμανλής, θα συμβάλλουμε ώστε να αποσταλεί και το μήνυμα στην Ουάσιγκτον: πιέσεις όχι στην Αθήνα αλλά στα Σκόπια", δήλωσε, από το βήμα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΠΑΣΟΚ, στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης.