ALMA KALMA


ΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΙ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

ΕΓΙΝΕ ΜΥΡΜΗΓΚΙ...


Σημαντικό άλμα έκανε

μετά από ένα χρόνο,
το Εργαστήριο Έρευνας

Παραστατικών Τεχνών
AlmaKalma με το ανέβασμα

της θεατρικής παράστασης
LUDUS ΟΙΔΙΠΟΥΣ,

σε μια μισοσκότεινη
και περίεργη ατμόσφαιρα
στο Πρότυπο Κέντρο

Θεατρικής Εκπαίδευσης
Lingua di Corpo στη Θεσσαλονίκη
.


Γράφει η ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ


Γύρω γύρω όλοι... οι θεατές, στη μέση... η δράση! Οι θεατές κάθονται γύρω από έναν άδειο κύκλο όπου θα μπουν -ο ένας μετά τον άλλο- οι εφτά σιωπηλοί μαυροντυμένοι περφόρμερ. Τη σιωπή ταράζει ξαφνικά ένα πολυφωνικό τραγούδι και η δράση αρχίζει. "Δίνεται έμφαση στο ρόλο του χορού.Ο κεντρικός άξονας της κύριας δράσης είναι ένα χορικό από τη τραγωδία του Σοφοκλή που δίνει και το ιδεολογικό στίγμα της παράστασης "Ιω γενεαί βροτών" ("αλίμονο οι γενεές των ανθρώπων").Πάνω σ' αυτόν τον άξονα "μπολιάζονται" τα ομαδικά παραδοσιακά τραγούδια και οι παρεμβάσεις. Η παρέμβαση συνίσταται σε μία σωματική δράση που γίνεται φορέας ενός ποιητικού κειμένου. Λειτουργεί ως σχολιασμός. Εδώ οι ρόλοι αντικαθίστανται από τις μορφές οι οποίες εμφανίζονται και χάνονται στη διάρκεια της συνολικής δράσης", μας πληροφορεί ο κ. Μήτρου.
Η παράσταση αποτελεί το τέταρτο στάδιο της έρευνας της AlmaKalma που ξεκίνησε το 2004 πάνω στην αφήγηση του Αρχαίου Μύθου με άξονα παραδοσιακά τραγούδια και σωματικές δράσεις. Στην παρούσα φάση χρησιμοποιούνται χορικά από τον Οιδίποδα του Σοφοκλή ως κύριος άξονας της παράστασης ερμηνευμένα στην αρχαία μετρική. Παράλληλα εμφανίζονται ποιητικά μοτίβα των H . Muller ,Ζ. Herbert , P . P . Pasolini και Ψαλμοί του Δαυίδ. Επίσης, γίνεται χρήση ομαδικών παραδοσιακών τραγουδιών από τη Λιθουανία, τη Σαρδηνία και τη Μαδαγασκάρη που ενισχύουν τη μελέτη της ομάδας όσον αφορά στη λειτουργία του χορού στο Αρχαίο Δράμα. Με την παράσταση αυτή η AlmaKalma φιλοδοξεί να εφαρμόσει την παραστατική της γλώσσα στην ερμηνεία του Αρχαίου Δράματος.
Το Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma δημιουργήθηκε το 1997 μετά από μια περφόρμανς βασισμένη σε μια αναζήτηση γύρω από το χάος και την τέχνη, με σκοπό να ασχοληθεί με τη μη γραμμική δημιουργία, κατά την οποία πολλά γεγονότα μπορούν να συμβούν παράλληλα και να διαδράσουν ή να αντιδράσουν μεταξύ τους, ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της παράστασης κ. Γιάννης Μήτρου.
(Πολωνία) και το «Η Ομάδα ALMA KALMA λειτούργησε ουσιαστικά ως ένας κοινός τόπος για επιστήμονες και καλλιτέχνες της πόλης προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ τους. Μετέπειτα δημιουργήθηκε, λόγω ανάγκης, το Εργαστήριο Παραστατικών Τεχνών που έχει πλέον ως σκοπό την εμπεριστατωμένη μελέτη του χώρου των ζωντανών παραστατικών τεχνών, στον οποίο ανήκει και το θέατρο στη γενική του μορφή», μας πληροφορεί ο κ. Μήτρου. Συνεργάζεται σε ερευνητικό επίπεδο με το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ και το Εργαστήρι Φιλοσοφικών Ερευνών του Τμήματος Φιλοσοφίας. Επίσης, συνεργάζεται με καλλιτέχνες του ευρύτερου χώρου των παραστατικών και εικαστικών τεχνών. Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει την έρευνα του πάνω στην αφήγηση αρχαίων μύθων με όχημα παραδοσιακά τραγούδια κυρίως απο την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.Η έρευνα σχετίζεται με την εργασία του Jerzy Grotowski πάνω στην Τέχνη ως όχημα, γι' αυτό και το Εργαστήριο έχει άμεσες επαφές με το Ινστιτούτο Grotowski στο WroclawWorkcenter of Jerzy Grotowski Potedera (Ιταλία). Το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει τις εργασίες του Εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma , όσον αφορά: στην έρευνα, σε Ακαδημαικό και πρακτικό επίπεδο σε Ελλαδα και εξωτερικό.
Ως «σωματική δράση» ο Γιάννης Μήτρου προσδιορίζει τη «δραστηριότητα που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις προθέσεις ενός ατόμου, οι οποίες πίσω τους έχουν παρορμήσεις και προκύπτουν από βιώματα. Έτσι, όταν δουλεύει κανείς με έναν περφόρμερ, καταλήγει στην ανίχνευση καθαρών σωματικών προτάσεων, που όταν μονταριστούν η μια δίπλα στην άλλη δημιουργούν μια δομή, μια παρτιτούρα μικρών σωματικών δράσεων που βοηθούν τον περφόρμερ να εκφραστεί». Έτσι, ο ρόλος του σκηνοθέτη περιορίζεται στον ρόλο του δάσκαλου και του εμψυχωτή που βοηθά τον περφόρμερ.
Όλη αυτή η δουλειά είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα και τα αποτελέσματά της εντυπωσιακά, όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν όσοι παρακολούθησαν τις πρόσφατες παραστάσεις του δρώμενου «LUDUS Οιδίπους », από μια ερευνητική ομάδα που είναι περισσότερο γνωστή στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα! Η ALMA KALMA μπορεί να θεωρηθεί «τυχερή ομάδα», καθώς εδώ και έναν χρόνο έχει τουλάχιστον στέγη, στον χώρο που της έχει παραχωρήσει ο δήμος Αγίου Παύλου. «Πρέπει όμως να λυθούν όλα τα προβλήματα -οικονομικά, στέγης κ.ά.- που αντιμετωπίζουν οι ομάδες της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο κ. Μήτρου. «Και επιπλέον θα πρέπει να φροντίσουν οι όποιοι αρμόδιοι φορείς ώστε οι καλλιτεχνικές και ερευνητικές ομάδες της πόλης να έχουν παρουσία και στο εξωτερικό, κάτι απόλυτα απαραίτητο σήμερα».

Στη φωτογραφία: Η ΚΥΠΡΙΑ ΕΛΕΝΑ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ LUDUS ΟΙΔΙΠΟΥΣ, ΕΝΣΑΡΚΩΝΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ