Κιβωτός Απόδημου

Ελληνισμού

στη Θεσσαλονίκη

Το ενδεχόμενο λειτουργίας Μουσείου στη Θεσσαλονίκη και Κιβωτού Απόδημου Ελληνισμού, χώρου, δηλαδή, ενημέρωσης για την ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού, απασχολεί τη Δημοτική Αρχή ύστερα από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τις δυνατότητες συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και την υπογραφή σχετικού μνημονίου, όπως ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στην ίδια συνεδρίαση, το ΣΑΕ βράβευσε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στην υπόθεση προώθησης των θεμάτων που απασχολούν τους ομογενείς και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και τον ευεργέτη της πόλης κ. Θωμά Μακρίδη, η δράση του οποίου περιλαμβάνει και τις πρωτοβουλίες του ΣΑΕ για τους απόδημους Έλληνες.

Την πρόταση για τη λειτουργία της κιβωτού έκανε ο προέδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμπάκης. Όπως είπε, ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να λειτουργήσει στο ισόγειο της ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο ακίνητο δηλαδή της δωρεάς «Θωμά Μακρίδη» στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Πρότεινε, ακόμη, τη σύσταση Επιτροπής για τη δυνατότητα εξεύρεσης κονδυλίων και την από κοινού ίδρυση Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού.

«Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με ειλικρίνεια. Με ανιδιοτέλεια. Το γνωρίζετε", υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος. Και συνέχισε: "Όταν η Κεντρική Εξουσία άφησε ουσιαστικά άστεγο το Σ.Α.Ε., αμέσως κινητοποιήθηκε, αμέσως δραστηριοποιήθηκε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.Δώσαμε για έδρα του ΣΑΕ, τον καλύτερο χώρο πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης επί της οδού Μαρίας Κάλλας 23. Τον χώρο αυτόν που είχαμε αποκτήσει μετά την δωρεά του κ. Θωμά Μακρίδη, προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την δωρεά του άξιου αυτού ευπατρίδη. Προχωρήσαμε σ’ αυτήν την ενέργεια, γιατί τα επτά εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, με τις περίπου τέσσερις χιλιάδες οργανώσεις τους, είναι για μας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, η «Μεγάλη Ελλάδα», που απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και αποτελεί μια ζώσα μαρτυρία του οικουμενικού Ελληνικού πολιτισμού».

Και ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατέληξε: «Προτείνω την σύσταση μιας Επιτροπής από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης και από στελέχη του ΣΑΕ, τα οποία θα μελετήσουν τα δεδομένα και τις υπάρχουσες προϋποθέσεις και δυνατότητες, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε στην υπογραφή ενός «Μνημονίου σταθερής και μόνιμης συνεργασίας» μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΣΑΕ, και να δρομολογήσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με διασφαλισμένη την συνέχεια, την συνέπεια και την ποιότητα».