1292 ΦΟΡΕΣ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΜΠΑΡΑΚΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

Κρατάει χρόνια
αυτή η κολόνια


Άδειες αφαιρούνται,
πρόστιμα πέφτουν,
αλλά οι ιδιοκτήτες...
αγρόν αγοράζουν!


Ο δήμος σφραγίζει κι αυτοί... ξεσφραγίζουν! Για τους ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ, ειδικά στο κέντρο της πόλης, ο λόγος. Πολλοί είναι αυτοί που λειτουργούν τα καταστήματά τους χωρίς άδειες, ο δήμος τα ελέγχει, τα σφραγίζει, αλλά εκείνοι τα ανοίγουνκαι πάλι, αδιαφορώντας για το πρόστιμο. Εξάλλου, το κέρδος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στη συνέντευξη τύπου που δίνει κάθε βδομάδα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την προάσπιση της νομιμότητας και την ευταξία στην πόλη σε ότι αφορά τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, παραδοσιακά καφενεία, κ.α. Κι όταν μίλησε με αριθμούς, διαπίστωσαν όλοι ότι "είναι πολλά τα λεφτά, Άρη"!
Μέσα στο 2007:
  • Πραγματοποιήθηκαν 1292 σφραγίσεις και επανασφραγίσεις σε 482 καταστήματα, που λειτουργούσαν χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
  • Αφαιρέθηκαν για χρονικό διάστημα 10-60 ημερών για παραβάσεις όπως (χρήση μουσικής, υπέρβαση ωραρίου, απασχόληση προσωπικού χωρίς άδεια εργασίας κ.λ.π.)
  • Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και πραγματοποιήθηκαν 204 σφραγίσεις και επανασφραγίσεις σε 188 καταστήματα(93 Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος -Τροποποίηση υγειονομικών όρων, επέκταση καταστήματος, περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, κ.λ.π.- 32 σφραγίσεις και επανασφραγίσεις σε 18 καταστήματα -για νέα παράβαση εντός 12 μηνών μετά την πρώτη βεβαίωση- 3 σφραγίσεις -για παραβίαση σφραγίδας σε περιπτώσεις προσωρινής σφράγισης κ.λ.π.).
«Είμαστε υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων αυτών που δίνουν ζωή στην πόλη και ευκαιρίες απασχόλησης", ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος "αλλά είμαστε και υπέρ της νομιμότητας των καταστημάτων αυτών προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευταξία και ευνομία τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια».
Ο δήμαρχος κάλεσε καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες να κινούνται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του Δήμου για να επιβάλλει την τάξη.
Τα κέρδη, όμως, είναι πολλά. Και στους ιδιοκτήτες συμφέρει να πληρώνουν τα υπέρογκα πρόστιμα, παρά να μένουν κλειστοί, έστω για λίγες ώρες. Γι αυτό:
  • Προσλαμβάνουν... αυτοφωράκηδες (φτωχοδιάβολους, που αναλαμβάνουν να πηγαίνουν στις δίκες, να κάθονται μερικές ημέρες στο φρέσκο, ή στο κρατητήριο για ένα βράδυ και να δηλώνουν ιδιοκτήτες του καταστήματος, ώστε ο πραγματικός ιδιοκτήτης να συνεχίζει ανενόχλητος).
  • Δίνουν μπόνους στα γκαρσόνια που θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο -υποτιθέμενο- κλειστό κατάστημα και τους πληρώνουν με μαύρο χρήμα.
  • Καταβάλουν το πρόστιμο λες και δεν έγινε τίποτα, αφού υπολογίζεται ότι, σε μία μέρα βγάζουν τα πρόστιμα του... μήνα.
  • Σερβίρουν ποτά μπόμπες και κρατούν τα καθαρά ποτά για τους "καλούς" πελάτες.
  • Εμφανίζουν ότι τα τραπέζια τους είναι "ρεζερβέ" για να αποφεύγουν πελάτες που "φυτεύονται" στις καρέκλες με έναν φραπέ και να προσελκύουν άλλους που παίρνουν δύο και τρία ποτά σε μία ώρα.
  • Βάζουν στα μαγαζιά ανήλικους, παρά τη σχετική απαγόρευση και λειτουργούν με... τσιλιαδόρους.
  • Πληρώνουν "ασφάλεια" για να αποφεύγουν Νιγηριανούς ή Κινέζους που εργάζονται στο παρεμπόριο.
Τα ποσά τα οποία δίνουν για ενοίκιο είναι τεράστια. Το μηνιάτικο ενοίκιο γωνιακού παραλιακού μαγαζιού έφθανε τα 6.000 ευρώ! Ο ιδιοκτήτης ζητούσε αέρα έναν χρόνο(!) στην περίπτωση που θα γινόταν μπαρ. Τελικά, έγινε κατάστημα ρούχων, αφού έμεινε κλειστό για, περίπου, δύο χρόνια.
Ιδιαίτερα φουσκωμένοι είναι και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Τα φώτα σε αυτά τα καταστήματα παραμένουν, συνέχεια, ανοικτά, η μουσική παίζει επί 24ώρου βάσεως και οθόνες TFT μεταδίδουν, συνεχώς, videoclip. Πολλά είναι και τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται σε επιτήδειους, για να "προστατεύεται" το μαγαζί.
Παρόλα αυτά, τα μαγαζιά του είδους ανθούν. Αυτό δείχνει το πόσο μεγάλος, είναι, τελικά, ο τζίρος και για ποιον λόγο καταβάλλονται αγόγγυστα τα υψηλά πρόστιμα στο δήμο.
Όσο για τους μισθούς των υπαλλήλων, τη μαύρη εργασία, τα απλήρωτα Σαββατοκύριακα, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.