Ακόμη και η σεξουαλική ικανότητα απειλείται από το τσιγάρο. Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλεί μείωση γονιμότητας και στα δύο φύλα. Οι γιατροί υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι το κάπνισμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία του εμβρύου.
Η σχέση του καπνίσματος με την αθηροσκληρωτική νόσο ήταν το θέμα ημερίδας της Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.
Η αθηροσκλήρωση, βάσει στατιστικών στοιχείων, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η σχέση της νόσου με το κάπνισμα φαίνεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «άρρηκτη και δυνατή». Αυτό υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα της Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος. Πρόσθεσαν ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά όλα τα έμμορφα στοιχεία του αίματος και οδηγεί στη σεξουαλική ανεπάρκεια, Μάλιστα, ποσοστό 25% της μειωμένης ανδρικής γονιμότητας οφείλεται στο κάπνισμα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο των αποβολών στις έγκυες. Παιδιά γυναικών που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη, παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, ελλειμματική προσοχή και μειωμένη ικανότητα στην επεξεργασία του προφορικού λόγου στο σχολείο.
Το κάπνισμα ενοχοποιείται και για το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου του βρέφους.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας έγινε αναφορά και στην εμπειρία των δύο ιατρείων διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το 40% των ατόμων που έχουν προσέλθει μέσα στα 4 χρόνια της λειτουργίας τους, έχουν ωφεληθεί και έχουν διακόψει το κάπνισμα.