Δύο σύγχρονοι, ιδιόρρυθμοι ταξιδευτές του σελιλόιντ θα σημαδέψουν την έναρξη και τη λήξη του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την αυλαία θ’ ανοίξει στις 16 Νοεμβρίου ο Ουόνγκ καρ-Ουάι με το νεο-ρομαντικό My Blueberry Nights και θα κλείσει στις 25 Νοεμβρίου ο Γουές Άντερσον με το γλυκόπικρο The Darjeeling Limited.
Ο μελαγχολικός στιλίστας Ουόνγκ καρ – Ουάι, είναι μια από τις σπουδαιότερες μορφές του ασιατικού σινεμά των δύο τελευταίων δεκαετιών, εκπρόσωπος ενός κινηματογράφου ανήσυχου και ασυμβίβαστου. Ο Γουές Άντερσον, διαθέτει μια από τις πιο καινοτόμες, οξυδερκείς ματιές του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου και καταφέρνει να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο το αίσθημα και το πνεύμα της εποχής του.

Ταινία έναρξης η My Blueberry Nights. Ο Ουόνγκ καρ-Ουάι, το «τρομερό παιδί» του κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ, αφήνει για πρώτη φορά τον αγαπημένο του τόπο και, μέσω της ηρωίδας της νέας του δημιουργίας, που ενσαρκώνεται από την συνθέτρια-τραγουδίστρια Νόρα Τζόουνς στην πρώτη της επαφή με τον κινηματογραφικό φακό, ταξιδεύει από ακτή σε ακτή ανακαλύπτοντας τη δική του Αμερική. Θέλοντας να ξεπεράσει το οδυνηρό τέλος της πενταετούς σχέσης της, η Ελίζαμπεθ πλανιέται στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τη Νέα Υόρκη στο Μέμφις και από εκεί στο Λας Βέγκας και στην Καλιφόρνια. Στο δρόμο γνωρίζει διάφορους άλλους, σημαδεμένους από τη ζωή, χαρακτήρες ( στους ρόλους οι Τζουντ Λο, Νάταλι Πόρτμαν, Ρέιτσελ Γουάιζ, αλλά και Ντέιβιντ Στράδερν, ο οποίος θα τιμήσει το Φεστιβάλ με την παρουσία του), που ο καθένας τους έχει να πει τη δική του τραγική ιστορία αγάπης. Tαυτόχρονα της δίνεται η ευκαιρία να επανεξετάσει τα δικά της πιστεύω, να ισορροπήσει τον εύθραυστο εαυτό της, ν’ αναζητήσει τα αίτια του πόνου της και, φυσικά, να παραδοθεί στην αγαπημένη της συνήθεια: Tην απόλαυση μεταμεσονύκτιων γλυκισμάτων... Ο Ουόνγκ Καρ Ουάι, μαζί με το νέο του διευθυντή φωτογραφίας, Ντάριους Κόντζι, την ακολουθεί σε κάθε μίλι και σε κάθε σταθμό, ενορχηστρώνοντας και χρωματίζοντας αυτό το ενδοσκοπικό road-movie και, παράλληλα, σκιαγραφώντας την αμερικανική κουλτούρα και ψυχή μέσα από το δικό του συναρπαστικό αισθητικό πρίσμα.

Ταινία λήξης η The Darjeeling Limited. Μετά τις υποβρύχιες περιπέτειες του εκκεντρικού Στιβ Ζισού, ο αεικίνητος Γουές Άντερσον ανοίγει για μια ακόμη φορά την πόρτα στο ιδιότροπο σύμπαν του, για να μας προσκαλέσει σ’ ένα ταξίδι συμφιλίωσης στην εξωτική Ινδία. Mετά το θάνατο του πατέρα τους, τρία αποξενωμένα αδέλφια, ύστερα από προτροπή του μεγαλύτερου Φράνσις (Όουεν Γουίλσον), ταξιδεύουν με το τρένο «The Darjeeling Limited» στην Ινδία για να συναντήσουν τη μητέρα τους (Αντζέλικα Χιούστον). Ο Φράνσις επιθυμεί να έρθει και πάλι κοντά με τους μικρότερους αδερφούς του: Το μεσαίο Πίτερ (Άντριεν Μπρόντι), που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την εγκυμοσύνη της γυναίκας του, και το μικρό Τζακ (Τζέισον Σουόρτζμαν), που ακόμα βασανίζεται από εμμονές για την πρώην του. Κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους σ’ ένα πλήθος αποσκευών, ένα φορτίο που τους βαραίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι τρεις αδερφοί μπλέκουν καθ’ οδόν σε διάφορες περιπέτειες και ό,τι άλλο τους επιφυλάσσει το ευρηματικό σενάριο των Γουές Άντερσον, Ρομάν Κόπολα και Τζέισον Σουόρτζμαν. Tόσο η αστεία όσο και η μελαγχολική χροιά που χαρακτηρίζει τη φιλμογραφία του Αμερικανού δημιουργού, αναδεικνύονται μέσα από την προσεγμένη φωτογραφική αισθητική του Ρόμπερτ Γιόμαν, μόνιμου συνεπιβάτη του Άντερσον, σε κάθε ταξίδι του στις δύσκολες και πάντα γεμάτες με εκπλήξεις ανθρώπινες σχέσεις.

Αστέρες της διεθνούς κινηματογραφικής σκηνής, όπως οι Τζον Μάλκοβιτς, Κρις Κούπερ, Ντάνι Κλόβερ, Αλφόνσο Κουαρόν, έχουν προσκληθεί και αναμένονται στην Θεσσαλονίκη, τις ημέρες του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, από 16 έως 25 Νοεμβρίου.

Επίσης, αφιερώματα στον κορυφαίο σκηνοθέτη του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, Τζον Σέιλς, με πλήρη αναδρομή στο έργο του και στον Γουίλιαμ Κλάιν, τον πολυτάλαντο Αμερικανό σκηνοθέτη, φωτογράφο και ζωγράφο, θα είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, καθώς και το αφιέρωμα στο σύγχρονο ισπανικό κινηματογράφο, με 19 ταινίες της τελευταίας τετραετίας. Ανάμεσά τους και το ντοκιμαντέρ του Χάιμε Ροζάλες, La soledad, με αφετηρία το τρομοκρατικό χτύπημα της Μαδρίτης.