Κλασική
μουσική
απ' την Ινδία!


Μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε στο πλαίσιο του 19ου Εθνοτζάζ Φεστιβάλ των Δημητρίων, η Κλασική Περσική Μουσική ξαναγύρισε για μια μοναδική βραδιά μυσταγωγίας στην "Αίγλη".

Ο κόσμος της περσικής μουσικής, κομμάτι ενός μεγάλου πολιτισμού, είναι πολύμορφος γεμάτος αρχέγονα μουσικά σύμβολα, χρησιμοποιημένα με τρόπο που αποδίδουν με ύψιστη εκφραστικότητα έναν βαθύ συναισθηματισμό. Ανήκει στην μουσική της ανατολής, κοσμική ή κλασική ή λόγια, ταξιδεύει στο χρόνο αιώνες τώρα και διαμορφώνεται από τον ίδιο το λαό και από έντεχνους δημιουργούς εμπλουτιζόμενη διαρκώς χωρίς να χάνει ήχους, ρυθμούς και εκφραστικά μέσα που την χαρακτηρίζουν.

Ο πλούτος της λεπτομέρειας, σφραγίδα της απόλυτης ανθρώπινης αφοσίωσης στην τέχνη της έκφρασης του εσωτερικού εαυτού, είναι αυτό που τη διαφοροποιεί από τη μουσική του ευρύτερου χώρου της ανατολής, τόσο αυτήν όσο και κάθε άλλη μορφή περσικής τέχνης.

Είδαμε και χαρήκαμε τους: Asghar Rostami (τραγούδι, κρουστά), Οmid Τahmasebpur (σαντούρι), Mehdi Valizade Nandal (ταρ, ούτι), Hanif Shahmirzadi Juibary (νέι), Mohamad Mehdi Kardgar (κρουστά)


Σμυρνιώτικοι
ρυθμοί
στην Αίγλη

Η Ντιλέκ Κοτς κι ο Χάρης Συμεωνίδης τραγουδούν, την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου, στο Μύλο. Μας κάνουν κοινωνούς σε τραγούδια σμυρνέικα, μικρασιάτικα και πολίτικα, παραδοσιακά και πρώιμα ρεμπέτικα όπως ακούγονταν στα περίφημα καφέ-αμάν από τους μικρασιάτες πρόσφυγες στις αρχές του 20ου αιώνα. Το σχήμα δίχως ν’ αγνοεί τις παραδοσιακές φόρμες και χωρίς περιττούς νεωτερισμούς και υπερβολές, αποκαλύπτει τις ρίζες αυτής της μουσικής αλλά και ανταποκρίνεται στις αισθητικές ανάγκες της εποχής μας.

Κάθε Πέμπτη στην Αίγλη, ένα μουσικό σεργιάνι από τους ήχους των παλιών καφενέδων της Σμύρνης και της Πόλης, ως τους σεβντάδες των προσφύγων και τα πρώιμα ρεμπέτικα.


Σε ...πατρώα εδάφη
η Μελίνα Ασλανίδου

Ο Μάνος Πυροβολάκης, η Μελίνα Ασλανίδου και ο Γιώργος Καραδήμος τραγουδούν ότι αγαπούν, ξετυλίγοντας έναν μύθο στη σκηνή της «Αίγλης», κάθε Παρασκευή και Σάββατο (άρχισαν στις 16 Νοεμβρίου). Ένα μύθο με λαϊκές αποχρώσεις που πατάει γερά πάνω στους ελληνικούς μουσικούς δρόμους του χθες και του σήμερα. Περνά μέσα από τις γνωστές επιτυχίες των τριών καλλιτεχνών, αλλά μπερδεύεται όμορφα και με διασκευές αγαπημένων τραγουδιών.

Η Μελίνα Ασλανίδου έχει ήδη κατακτήσει το χώρο της στο λαϊκό τραγούδι από τότε που διασκεύασε, με το μουσικό σχήμα «Απέναντι», το τραγούδι «Τι σου ‘κάνα και πίνεις», αλλά και στη συνέχεια κάνοντας εξαιρετικές επιλογές τόσο στην περαιτέρω, προσωπική της, δισκογραφική δουλειά όσο και στις συνεργασίες της επί σκηνής. Η έντονη παρουσία της και η σοβαρότητα του χαρακτήρα της δένουν και καθηλώνουν.

Ο Μάνος Πυροβολάκης αν και στήθηκε «Στις εκκλησιάς την πόρτα», πέρασε αυτή της επιτυχίας εξελίσσοντας τη ροκ μουσική αλλά και διατηρώντας ζωντανή την παράδοση της πατρίδας του, της Κρήτης, με το μαγική ήχο της λύρας. Τόσο οι παιχνιδιάρικες ενορχηστρωτικές του διαθέσεις όσο και τα όμορφα τραγούδια του κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου στα live!

Ο Γιώργος Καραδήμος, συστήθηκε με τα δρώμενα της ελληνικής μουσικής, στο πλάι της Δήμητρας Γαλάνη με μια συνεργασία επί σκηνής που στη συνέχεια πέρασε στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το γνωστό πια «Σε θέλω εδώ». Η διασκευή του τραγουδιού «με πνίγει τούτη η σιωπή» όμως θα τον οδηγήσει σύντομα στην κορυφή των ραδιοφωνικών επιλογών και όχι μόνο.