Για άρωμα δημοψηφίσματος, ή ακόμη και πρόωρων εκλογών, που θα φέρει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, όπου θα αποφασισθεί η ένταξη των Σκοπίων, κάνει λόγο μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Αθήνας. Αφορμή για τα σενάρια αυτά έδωσε η συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, στην εφημερίδα "Καθημερινή".
Η κ. Μπακογιάννη προειδοποιεί τα Σκόπια ότι, ή θα συμβιβαστούν, ή θα υποστούν τις "παρενέργειες" ενός ελληνικού βέτο. Όσο για το θέμα της ονομασίας, ξεκαθαρίζει ότι "μιλάμε για σύνθετη ονομασία".
Με αφορμή τα όσα ακούγονται, για κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, επέμεινε ότι "η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο σε κάθε προσπάθεια για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, πριν συμφωνήσουμε σε κοινή λύση, για το θέμα της ονομασίας". Προτείνει, μάλιστα, στην κυβέρνηση "να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω δημοψηφίσματος".
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, υπενθυμίζει ότι "οι θέσεις της κυβέρνησης έχουν διατυπωθεί και διατυπώνονται από το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών και την αρμόδια υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη".
"Και ο πρωθυπουργός και η κ. Μπακογιάννη, έχουν διασαφηνίσει ότι ο δρόμος των Σκοπιων και προς ΝΑΤΟ και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα περάσει από την Ελλάδα", δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, εξέφρασε την επιφύλαξη ότι "οι σύμμαχοί μας, οι διεθνείς εταίροι, δε μας πιστεύουν, πια, ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Πάντως, είναι καλό, ότι κάνουμε μια προσπάθεια, έστω και αργά".
"Έχουμε διαμηνύσει προς φίλους και συμμάχους ότι υπάρχει μια βαθιά κόκκινη γραμμή που δε σκοπεύουμε να υπερβούμε", σημείωσε με νόημα ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, βασικός ομιλητής στην εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα, τόνισε ότι "η Ελλάς οφείλει να προασπίσει τα συμφέροντά της, καταγγέλλοντας τη λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία, η οποία, κατά συρροήν παραβιάζεται, από το κράτος των Σκοπίων".

Με πληροφορίες από την TV 100