Ένταση ξέσπασε λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν εκπρόσωπος των εργαζόμενων του δήμου, ο κ. Ηλίας Μανουσαρίδης, παρενέβη ζητώντας να διαβαστεί ανακοίνωση που είχε επιδώσει τρεις μέρες νωρίτερα στο προεδρείο. Ο πρόεδρος, Σωτήρης Καπετανόπουλος, εξήγησε στον κ. Μανουσαρίδη ότι το έγγραφο έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου ώστε να μελετηθούν τα αιτήματα να και δοθούν υπεύθυνες απαντήσεις. Ο κ. Μανουσαρίδης επέμεινε υψώνοντας τους τόνους να διαβαστεί το έγγραφο, λέγοντας: "κινδυνεύουν εκεί μέσα οι εργαζόμενοι, δεν καταλαβαίνετε; Είχαμε τραυματισμό τις προάλλες, ο χώρος δεν έχει πυρασφάλεια. Εμείς σας προειδοποιήσαμε, τώρα η ευθύνη δική σας". Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε από τον κ. Μανουσαρίδη να αποχωρήσει απο την αίθουσα και ώσπου να γίνει αυτό διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση.

Η αναφορά του κ. Ηλία Μανουσαρίδη, γραμματέα Οργανωτικής Επιτροπής του Συλλόγου εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά το νέο χώρο στον οποίο στεγάζεται το Κέντρο Αλλοδαπών τουΔήμου. Με λίγα λόγια, οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν το χώρο ως ακατάλληλο, βασιζόμενοι κυρίως σε περισταστικό που συνέβη στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν υπάλληλος security τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να οργανώσει πλήθος μεταναστών οι οποίοι είχαν προσέλθει για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για την άδεια παραμονής και την ιθαγένεια. Από τότε έως σήμερα πραγματοποιούν καθημερινά τρίωρη στάση εργασίας.

Ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, είχε ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό την επόμενη ημέρα και το είχε αποδώσει στη μεγάλη προσέλευση των μεταναστών, οι οποίοι, όπως είπε, μονολότι τους είχε δοθεί προθεσμία έξι μηνών για την κατάθεση των δικαιολογητικών, είχαν σπεύσει σχεδόν όλοι στην υπηρεσία τις τελευταίες τρεις ημέρες της προθεσμίας.


Facts and Figures

Το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών λειτουργεί στο δήμο Θεσσαλονίκης και στους ΟΤΑ από το 2001. Ως τότε, την ευθύνη για την συγκέντρωση των δικαιολογητικών των μεταναστών και την προώθησή τους στις κατά τόπους Περιφέρειες, είχαν τα αστυνομικά τμήματα. Η υπηρεσίας αυτή ανατέθηκε στους δήμους, χωρίς να ενισχυθούν ωστόσο οι ΟΤΑ με επιπλέον προσωπικό και χωρίς να τους δοθεί ουσιαστική οικονομική ενίσχυση για την υποστήριξη αυτής της υπηρεσίας. Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι το 30% του παράβολου που πληρώνουν οι μετανάστες, αποδίδεται στους ΟΤΑ για τη στήριξη αυτής της υπηρεσίας. Το ποσό αυτό ωστόσο, συμφωνα με εκπροσώπους των δήμων, αποδίδεται με μεγάλη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη στελέχωση του εν λόγω τμήματος απασχολεί 39 εργαζόμενους εκ των ενόντων. Για τη λειτουργία του απαιτούνται 1.500.000 ετησίως την ώρα που η πολιτεία έχει αποδώσει από το 2001 έως σήμερα έχει αποδώσει 1.900.000 Ευρώ συνολικά.
Εδώ και λίγους μήνες το κέντρο αλλοδαπών του δήμου Θεσσαλονίκης φιλοξενείται στο κτίριο της Οδυσσέως Φωκά 19, σε έναν ανακαινισμένο χώρο 750 τετραγωνικών μέτρων. Οι υπάλληλοι υπολογίζεται ότι εξυπηρετούν 16.000 μετανάστες από τους συνολικά 17.000 που κατοικούν στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Η αντιπολίτευση
Η επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια", Χρύσα Αράπογλου, χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι "οι εργαζόμενοι του δήμου προσπαθούν να βρουν δίκιο τους και δεν μπορούν και ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα του νέου χώρου.

Ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Τώρα", τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων από την έναρξη της συνεδρίασης και ήταν εκείνος που ζήτησε από το προεδρείο να τους δοθεί ο λόγος.

Ο Τριαντάφυλλος Μυταφίδης, γνωστός για τη συνδικαλιστική δράση του και αντκαταστάτης του Τάσου Κουράκη στα έδρανα του Δημοτικού ΣΥμβουλίου από τότε που ο τελευταίος εξελέγη βουλευτής, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του προεδρείου απέναντι στους εργαζόμενους και ζήτησε να υπάρξει συνεννόηση με άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να υπάρξει αποκέντρωση των υπηρεσιών και να εξυπηρετούνται ευκολότερα οι μετανάστες.

Εκ μέρους της παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης κατέθεσε σχετική επερώτηση, η οποία θα απαντηθεί από τη διοίκηση, όπως προβλέπει ο κανονισμός, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.